8 tips om te slagen in je universitaire sollicitatiegesprek

Het vinden van een plaats aan de universiteit van je keuze is tegenwoordig een hele uitdaging, vanwege de hoge mate van concurrentie uit binnen- en buitenland. Goed presteren tijdens het toelatingsgesprek is dus ontzettend belangrijk. Wat is de beste manier om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek en je kansen op een plek op de universiteit te vergroten? Lees verder om erachter te komen!

Het doen van een universitair interview is een van die cruciale momenten in je academische carrière. Nadat je eindelijk klaar bent met school, heb je het onderwerp gekozen waarop je je wilt concentreren, en je hebt waarschijnlijk een idee van wat voor werk je zou willen doen. Maar dat hangt allemaal af van het krijgen van de universiteit van je voorkeur. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een succesvolle universitaire kandidaat? Hier zijn acht gewoonten die je voorbereiden om je best te doen tijdens een sollicitatiegesprek.


Zie er slim uit.

Als je een universiteitsstudent bent, kun je waarschijnlijk casual en comfortabele kleding dragen naar lessen, maar als je naar het interview gaat, laat dan zien hoe serieus je bent over het betreden van de universiteit door er slim uit te zien. Het dragen van elegante kleding zal waarschijnlijk niet de reden zijn dat je naar een universiteit gaat, maar het zal je zeker helpen om een goede eerste indruk te maken op je interviewer.


Geef jezelf de tijd.

Het is normaal dat je je een beetje nerveus voelt voor een interview en idealiter moet je zo kalm mogelijk blijven. Probeer dus ruim op tijd op de locatie van je sollicitatiegesprek aan te komen, zodat je een paar minuten de tijd hebt om te ontspannen, diep adem te halen en je te concentreren. En als de interviewer een vraag stelt, geef jezelf dan even de tijd om na te denken over je antwoord. Redelijk langzaam spreken zal je ook helpen kalm te blijven en duidelijk te zijn

Wees positief en enthousiast.

Als deze universiteit de plek is waar je de komende jaren wilt doorbrengen, toon dan je interesse en enthousiasme. Zorg ervoor dat je informatie over de faculteit hebt gevonden en stel indien mogelijk een paar vragen. Het interview is een moment voor zowel de interviewer als voor u om te begrijpen of dit de juiste plek voor u is.
Wees georganiseerd. Dit is waarschijnlijk een voor de hand liggend punt, maar controleer nogmaals of je alle benodigde documenten bij je hebt als je naar een sollicitatiegesprek gaat. Je hebt vaak een kopie nodig van je persoonlijke verklaring of CV en eventueel de resultaten van je schoolexamen. Het is beter om alles bij je te hebben dan te ontdekken dat je iets mist. En kijk nog eens door je persoonlijke verklaring om te bekijken wat je hebt geschreven, want de interviewer zal dat waarschijnlijk gebruiken als basis voor vragen.


Geen woorden maar daden.

De interviewer heeft al een goed idee van je academische vaardigheden en zal de interviewtijd waarschijnlijk willen gebruiken om meer te weten te komen over het soort persoon dat je bent. Dus als je ergens een passie voor hebt, zorg er dan voor dat je hier concreet bewijs van hebt. Als een van je interesses bijvoorbeeld sport is, wil je kunnen zeggen dat je deel uitmaakt van een bepaald team. Als je het leuk vindt om mensen te helpen, moet je voorbeelden kunnen geven van vrijwilligerswerk voor een organisatie.


Behaal een Engels certificaat

. In dezelfde zin als het punt hierboven, zijn zeggen dat je Engels kunt spreken en een certificaat hebben om je niveau aan te tonen heel verschillende dingen. De meeste Engelstalige universiteiten eisen tegenwoordig dat buitenlandse studenten een van de internationale certificaten hebben behaald, zoals IELTS, TOEFL of TOEIC. Maak hier een prioriteit van als je het certificaat waar je universiteit naar keuze om vraagt nog niet hebt behaald.


Geef een stevige handdruk.

Volgens sommige experts creëren interviewers over het algemeen een mening over u binnen de eerste momenten van de vergadering. De eerste indruk is alles, of dat nu goed of fout is. Dus als je je interviewer ontmoet, glimlach dan en geef een stevige handdruk – niet te strak maar niet zwak. Door dit te doen, start je het interview op de best mogelijke manier.
Wees jezelf. Het laatste en misschien wel belangrijkste is om jezelf te zijn. De universiteit zal uiteindelijk het beste voor jou en voor hen willen, dus wees niet bang om volledig eerlijk te zijn over wie je bent.


Als je je Engelse certificaat nog niet hebt, begin dan nu met studeren. Probeer onze cursuszoekerquiz om de juiste cursus voor u te vinden!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *